7 noiembrie 2016

Participarea tinerilor în comunitate

cmon

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

cmon

Titlu proiect: COM’ON Cluj-Napoca 2015

Organizația: Grupul PONT

COM’ON Cluj-Napoca (Buget Participativ de Tineret) a luat naștere în contextul faptului că Municipiul Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015. Proiectul a venit ca și o inovare socială care adresa mai multe aspecte ale participării tinerilor în comunitatea urbană: participarea lor în cadrul unor grupuri informale, contribuția lor activă la viața societății și nu în ultimul rând participarea lor în luarea deciziilor printr-un mecanism de democrație participativă directă. Proiectul a mobilizat peste 750 de tineri, prin 248 de grupuri informale, care au propus 437 de propuneri eligibile, acestea fiind votate de 18.782 de persoane care au acordat un număr total de 48.609 voturi. Toate aceste cifre au fost peste estimările inițiale. Proiectul a creat de asemenea un model de susținere financiară a unor grupuri informale din fonduri publice și de participare a acestor grupuri în programe tematice anuale cum a fost Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului.

Toate cele 117 inițiative sprijinite din fondurile publice precum și cele 25 de inițiative care au reușit să mobilizeze fonduri din comunitate prin campanii de mobilizare a acestor resurse au fost în fapt implementate chiar de tinerii care s-au constituit în grupuri informale. Partenerii implicați în demers, inclusiv Fundația Comunitară Cluj (care nu a fost inițial parte a proiectului EEA Grants) au avut rolul de a crea cadrul necesar derulării mecanismului de bugetare participativă și mai apoi de implementare efectivă a inițiativelor.

Proiectul a reușit să demonstreze cum parteneriate și mecanisme de co-finanțare pot lua o formă practică: cum pot instituții publice să co-finanțeze proiecte finanțate de EEA Grants, cum o bancă poate oferi linie de credit pentru pre-finanțarea grupurilor grupurilor informale și cum alți parteneri pot fi mobilizați pentru a co-finanța sursele venite din bugetul public.

vocea

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

vocea

Titlu proiect: Vocea Tinerilor, Vocea Ta!

Organizația: Asociația YMCA Baia Mare

Proiectul ”Vocea Tinerilor, Vocea Ta!” a fost un curs de formare pentru 20 de tineri cu vârste între 14-35 ani, proveniți din comunitatea maramureșeană, ce a avut loc în Stațiunea Izvoare, Maramureș. Scopul proiectului a fost de a promova educația nonformală și de a stimula participarea tinerilor în viața comunității. Cursul a pus accent pe utilizarea metodelor de educație non-formală pentru creșterea gradului de participare a tinerilor la viața comunității, sub toate aspectele ei: sociale, educaționale, culturale, economice, de sănătate.

Proiectul a urmărit să formeze 20 de lideri de tineret care să joace un rol esențial în stimularea, motivarea și implicarea co-vârstnicilor în activități de voluntariat și în policile publice de tineret.

Impactul anticipat asupra tinerilor participanți a fost de a dobândi noi cunoștinte și noi aptitudini în ceea ce privește educația non-formală, experimentând diverse metode și instrumente non-formale de lucru. Competențele dobândite le vor fi utile în dezvoltarea aptitudinilor și abilităților acestora atât pe plan personal cât și profesional.

În urma activităților de muncă în echipă participanții și-au dezvoltat abilitățile de lider, au deprins tehnici de comunicare, planificare strategică și luare de decizii, au învățat importanța educației non-formale în dezvoltarea personală.

centru

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

centrul-pentru-managementul-ong

Titlu proiect: Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit

Organizația: Asociația Young Initiative

Proiectul „Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit” și-a propus să sprijine ONG-urile românești în procesul acestora de profesionalizare a practicilor manageriale și de sustenabilizare a organizației. Realizat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București și Federația VOLUM, proiectul a presupus înființarea primului Centru pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit din România. Centrul a fost primit cu entuziasm de comunitatea managerilor de ONG-uri din București și din țară, devenind în scurt timp un punct central al întâlnirilor și evenimentelor organizate de către aceștia. Astfel, până în prezent au avut loc peste 700 de evenimente și întâlniri ale comunității, găzduite de CMON. De altfel, în aceeași perioadă peste 165 de persoane au devenit membri ai CMON (manageri și staff din ONG-uri, majoritatea de tineret), beneficiind astfel de toate serviciile oferite în cadrul proiectului.

Centrul beneficiază și de prima bibliotecă dedicata managerilor de ONG-uri din România, cu peste 200 de volume de management al ONG-urilor, management general și dezvoltare personală/leadership, atât în limba română, cât mai ales în engleză.

O altă componentă importantă a proiectului este reprezentată de formarea a 180 de manageri (angajați și voluntari) din ONG-urile din toată țara, care au beneficiat în total de 12 cursuri și seminarii. Ulterior, în cadrul proiectului a fost creat și lansat un curs inovator în format Massive Open Online Course (MOOC), cu tematica „Managementul Sustenabil al Organizației Nonprofit”. În total s-au înregistrat peste 1800 de cursanți, entuziasmul și feedback-ul fiind absolut copleșitoare.

Ideea creării primului board game de planifcare strategică pentru ONG-uri (RePlan) n-a întârziat să apară, care în doar câteva săptămâni s-a transformat în realitate, fiind livrate 200 de bucăți către ONG-uri din toată România, până în prezent. CMON a avut în ultimul an un rol deosebit în dezvoltarea organizației, fiind locul de întâlnire între membrii și voluntari, locul în care s-au născut noi idei de activități și proiecte.