7 noiembrie 2016

Sănătate

5

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

5

Titlu proiect: Donează sânge! Fii erou!”

Organizația: Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România

Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” are ca scop ameliorarea deficitului de sânge cu care se confruntă România la momentul actual și educarea corectă și continuă a populației cu privire la donarea de sânge.

Modul în care proiectul și-a desfășurat activitatea este organizarea unei campanii de informare și educare a populației în primăvara anului 2016 și organizarea unei campanii naționale de strângere de donatori de sânge, campanie care s-a desfășurat în perioada 9-13 mai 2016, în 9 centre din România: Cluj-Napoca, București, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Târgu-Mureș și Oradea.

Rezultatul acestei campanii a fost un număr total de 3202 donatori de sânge adunați în 5 zile în cele 9 orașe. Activitățile proiectului au fost desfășurate de 536 de voluntari din cele 9 orașe, în fiecare oraș existând un coordonator local și un coordonator național, toți fiind studenți ai Facultăților de Medicină din România.

Activitățile în care aceștia au fost implicați au inclus dar nu s-au limitat la: găsirea de soluții și idei pentru educarea populației cu privire la donatul de sânge, găsirea de soluții, idei și metode de promovare a campaniei și promovarea în sine a campaniei prin orice mijloace posibile, atragerea de fonduri și sponsori precum și atragerea de parteneri pentru realizarea obiectivelor propuse și participarea la activitățile necesare desfășurării campaniei la Centrele Regionale de Transfuzie din România.

6

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

6

Titlu proiect: Campanie de sănătate publică: “Fii o dulceață de student, dar fără zahăr”

Organizația: Grup informal de studenți ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Într-o epocă și într-o societate în care diversitatea produselor alimentare este într-o continuă creștere, paradoxal, devine tot mai dificil să abordezi un mod sănătos de viață. Spațiul public este suprasaturat cu mesaje ce vin să stimuleze oamenii de a fi mai precauți referitor la ceea ce consumă, însă eficiența acestor mesaje nu este mereu cea dorită. Proiectul ”Fii o dulceață de student, dar fără zahăr”, implementat de echipa Health+ (formată din trei studenți de la specializarea ”Comunicare și Relații Publice”), în perioada 25-29 mai 2015, în orașul Cluj-Napoca, abordează tema consumului excesiv de zahăr în rândul studenților într-o nouă manieră. Aproximativ 200 de studenți au avut posibilitatea să-și testeze gratuit nivelul glicemiei în sânge și să beneficieze de consultanță de la un nutriționist chiar în facultatea lor. Au fost depistate 10 cazuri în care studenții aveau un nivel al zahărului în sânge mult peste normă, ceea ce s-a dovedit a fi alarmant pentru ei.

Efectuarea studiilor de cercetare preliminare cu privire la relevanța implementării unui astfel de proiect, ne-au confirmat ipotezele pe care le aveam cu privire la ignoranța studenților în legătură cu alimentația lor de zi cu zi. Tocmai de aceea s-a gândit acest proiect astfel încât să le fie aduse informațiile cu privire la consumul excesiv de zahăr într-o manieră atractivă și într-un moment în care sunt cel mai mult dispuși pentru a-l primi, în pauzele de la cursurile pe care le au la facultate.

Această campanie de sănătate publică a început cu un buget zero, implementarea acesteia fiind posibilă doar cu ajutorul partenerilor, printre care se numără Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității ”Babeș-Bolyai” și Asociația Diabeticilor din Cluj. Proiectul a susținut campania de strângere de fonduri pentru Campionatul de Fotbal al persoanelor cu diabet (DiaEuro 2015).

4

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

4

Titlu proiect: România Fără Fum – sănătatea nu se negociază

Organizația: Coaliția România Respiră

Scopul acestei inițiative civice a fost reprezentat de protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum și prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și tinerilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România, cu o atenție specială acordată tinerilor. În luna martie 2015 a avut loc o premieră pentru democrația din România – 250 de organizații ale societății civile s-au raliat cu un deputat pentru demersul privind modificarea unei legi care vizează sănătatea publică. Coaliția România Respiră împreună cu doamna deputat Aurelia Cristea au început lucrul la amendamente, precum și procesul de advocacy. A urmat aproximativ un an în care au fost parcurse toate etapele unei campanii de advocacy – de la prezența la ședințele comisiilor din Parlament, participarea la emisiuni radio și TV, derularea de campanii online, organizarea de conferințe și mese rotunde, negocieri cu partidele politice și cu reprezentanți ai industriei ospitaliere, până la proteste organizate în fața Palatului Parlamentului, încercări dejucate de pichetare a ședințelor Camerei Deputaților și expectativa unui aviz de constituționalitate de la Curte. Pe lângă toate acestea, sute de oameni obișnuiți au fost informaţi cu privire la beneficiile acestei legi, astfel, 17 martie 2016 a fost prima zi în care nu s-a mai fumat în spațiile publice închise și prima zi în care a fost început un proces de monitorizare a implementării și colaborarea cu Guvernul României în vederea unei implementări corecte a legii. Proiectul a câștigat recunoașterea la nivel internațional din partea Organizației Mondiale a Sănătății, dar și la nivel național prin câștigarea premiului în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, organizată de CeRe.

Încă o etapă a fost depășită prin implicarea în continuare și respingerea amendamentelor depuse în iunie 2016 pentru modificarea legii, iar în 18 octombrie 2016 am avut un vot final în plen pentru menținerea legii în forma actuală.