Proiect: Plogging pentru România
Aplicant: Asociația Plogging pentru România
O societate puternică are la bază cetațeni educași și sănatoși, iar România are de recuperat. Stăm prost la managementul și reciclarea deșeurilor (producem 5,8 milioane t deșeuri/an, cu rată de reciclare de 14%), 63% dintre români susțin că nu au practicat niciodată o activitate sportivă, iar mai puțin de 1 tânăr din 5 se implică în activități de voluntariat.
De aceea am creat Plogging pentru România, o mișcare ecologică prin sport. Programul iși propune să crească gradul de implicare socială și civică a românilor privind mediul înconjurător, militează pentru un stil de viață sănatos și promovează voluntariatul prin sport, prin igienizarea pădurilor și participarea la ateliere educative.
Ploggingul este un concept de strangere a gunoaielor în alergare de origine suedeză: jogging (alergare) + plocka up (a ridica).
Programul constă în organizarea de tabere eco sportive în zone verzi din țara; participanții donează timp si energie, curățând pădurile de plastic și alte deșeuri. Voluntarii participă și la ateliere despre reciclare, atitudine responsabilă față de mediu, viață sănătoasă. Deșeurile stranse sunt preluate de un colector autorizat, pentru reciclare sau debarasare.
Beneficiarii sunt locuitori ai orașelor mici din vecinatatea marilor zone verzi din țară, în special tinerii. La finalul proiectului voluntarii beneficiază de paduri curate, unde pot desfășura activități sportive, precum și de informații utile de educație ecologică și civică, pe care le vor transmite mai departe.