România Fără Fum – sănătatea nu se negociază

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

4

Titlu proiect: România Fără Fum – sănătatea nu se negociază

Organizația: Coaliția România Respiră

Scopul acestei inițiative civice a fost reprezentat de protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum și prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și tinerilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România, cu o atenție specială acordată tinerilor. În luna martie 2015 a avut loc o premieră pentru democrația din România – 250 de organizații ale societății civile s-au raliat cu un deputat pentru demersul privind modificarea unei legi care vizează sănătatea publică. Coaliția România Respiră împreună cu doamna deputat Aurelia Cristea au început lucrul la amendamente, precum și procesul de advocacy. A urmat aproximativ un an în care au fost parcurse toate etapele unei campanii de advocacy – de la prezența la ședințele comisiilor din Parlament, participarea la emisiuni radio și TV, derularea de campanii online, organizarea de conferințe și mese rotunde, negocieri cu partidele politice și cu reprezentanți ai industriei ospitaliere, până la proteste organizate în fața Palatului Parlamentului, încercări dejucate de pichetare a ședințelor Camerei Deputaților și expectativa unui aviz de constituționalitate de la Curte. Pe lângă toate acestea, sute de oameni obișnuiți au fost informaţi cu privire la beneficiile acestei legi, astfel, 17 martie 2016 a fost prima zi în care nu s-a mai fumat în spațiile publice închise și prima zi în care a fost început un proces de monitorizare a implementării și colaborarea cu Guvernul României în vederea unei implementări corecte a legii. Proiectul a câștigat recunoașterea la nivel internațional din partea Organizației Mondiale a Sănătății, dar și la nivel național prin câștigarea premiului în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, organizată de CeRe.

Încă o etapă a fost depășită prin implicarea în continuare și respingerea amendamentelor depuse în iunie 2016 pentru modificarea legii, iar în 18 octombrie 2016 am avut un vot final în plen pentru menținerea legii în forma actuală.


Această intrare a fost publicată în . Pune legătura în semnele de carte.