Vremea Curățeniei

Notă: În cazul în care acest proiect a adunat peste 1k de like-uri puteți accesa linkul de aici pentru a verifica numărul de like-uri. Numărul se poate vedea la variabila „share_count”.

vremea

Titlu proiect: Vremea Curățeniei

Organizația: Asociația Sens Civic, Piatra Neamț

”Vremea Curățeniei” a propus o abordare directă a unei probleme ce se agravează pe zi ce trece. În primul rând, voluntarii au dat dovadă de entuziasm și multă energie, atribute atât de specifice tinereții. Tinerii, majoritari ca număr (88% dintre voluntari) și-au făcut vocea auzită mai puternic decât oricând fiindcă au înțeles că faptele sunt mult mai relevante decât vorbele. Cu eficiență și maturitate au dus sarcina la bun sfârșit, ecologizând cu succes cei 60 de km de mal, adunând în total 11 tone de deșeuri.

Ceea ce e important de menționat, este că proiectul privit doar ca o ecologizare, soluționează efectele, nu și cauza, însă acțiunea a reprezentat un important semnal de alarmă menit să trezească atât factorii decizionali, cât și cetățenii privind impactul deșeurilor asupra mediului. Conștientizând că toată munca va fi în van dacă nu se iau măsuri pentru schimbarea cadrului legal, următoarele demersuri ale proiectului ”Vremea Curățeniei” vor fi făcute în acest sens.

Proiectul ”Vremea Curățeniei” a implicat astfel tinerii în soluționarea unei probleme care afectează întreaga comunitate. Nu doar că i-a implicat, dar acest proiect s-a comportat ca un simulator de experiențe educative, inovând modul de a lucra cu tinerii. Într-un timp scurt (3 zile), proiectul le-a oferit tinerilor voluntari o multitudine de experiențe din care aceștia au putut învăța. Li s-a oferit inițial un model negativ care le-a provocat acestora uimire și frustrare. Au întrezărit efectele unor fenomene care îi afectează și pe ei, inevitabil. Ulterior, tinerii au descoperit cât de greu este reversul acestui proces. Munca multă, condițiile nu chiar prietenoase și cantitatea imensă de deșeuri au provocat tinerii să lucreze împreună și să realizeze cât de ușor era să prevină. În acest fel, au înțeles că e important să acorde atenție naturii, să protejeze acum ce vor să păstreze pentru viitor, să conserve priveliștele și tot ce oferă ele.


Această intrare a fost publicată în . Pune legătura în semnele de carte.